IJzertoren Diskmuide - Fietsen

Ga naar de inhoud

IJzertoren Diskmuide

Fietstochtjes 2015
Deze fietstocht start aan de IJzertoren van Diksmuide.
Knooppunt 49 naar knooppunt 50, 58, 22... 
De tocht begint langs 'Den IJzer' waar men aan knooppunt 58 aan de brug de weg links moet nemen en zo langs de Ieperlee naar knooppunt 5 moet rijden.
De tocht passeert achtereenvolgens Noordschote, Merkem, Woumen, Diksmuide, Kaaskerke...
Eens we het centrum van Diksmuide door zijn gaat men over de brug rechtsaf om terug langs 'Den IJzer' te fietsen.
Men passeert hier de Dodengang. Voorbij de Dodengang neem je de fietsweg naar Nieuwpoort. Deze gaat tussen de velden naar Oud-Stuivekenskerke.
Aan knooppunt 4 volg je de oude spoorlijn 'De Frontzate' tot aan knooppunt 49, het begin van de fietstocht.Wat info:
Dit standbeeld verwijst naar de volksalmanak die onder deze naam vanaf 1881 werd uitgegeven door "De Swighende Eede" (1880), een geheim genootschap van West-Vlaamse flaminganten onder de bezielende stuwing van Hugo Verriest. Priester Alfons Van Hee was van bij de oprichting tot aan zijn overlijden in 1903 hoofdredacteur van deze almanak.
Verhuld beeldhouwwerk van 1978 n.o.v. beeldhouwer Adhemar Vandroemme (Ieper) op een sokkel met opschrift: "1881 ALFONS VAN HEE EN DE SWIGHENDE EEDE 1881". Voorstelling van een ventje dat in de maansikkel de almanak leest.

De Diksmuidse Dodengang is het enige bewaarde Belgische loopgravenstelsel uit de Eerste Wereldoorlog. In 2014 is het bijhorende interpretatiecentrum volledig vernieuwd. Aan de hand van vijftien interactieve applicaties, levensgrote foto’s, films en meer dan honderd originele objecten ontdek je hier het verhaal van de beruchte Dodengang. Er is ruime aandacht voor leven en dood in de Belgische loopgraven en de persoonlijke verhalen van de gesneuvelden kruipen onder je huid. Je loopt er over een gigantische luchtfoto uit 1916 waarmee je het landschap van toen en nu kan vergelijken. Naast het Belgische loopgravennetwerk is sinds vorig jaar ook een Duitse bunker in het parcours opgenomen die toelaat beide zijden van het oorlogsverhaal te vertellen.

Op wandelafstand van de Grote Markt staan de Paxpoort, de IJzercrypte en de IJzertoren die samen een Europees Vredesdomein vormen. Deze toren herbergt een 22 verdiepingen tellend museum over Oorlog, Vrede en Vlaamse Ontvoogding. De IJzertoren is meer dan een gedenkteken voor de slachtoffers van de eerste wereldoorlog. De IJzertoren is vooral een gedenkteken voor de drie waarden van de frontsoldaten, namelijk Vrede, Vrijheid en Verdraagzaamheid.

Spoorwegberm van de in 1974 gedesaffecteerde spoorlijn nummer 74 tussen Diksmuide (Pervijze, Stuivekenskerke, Lampernisse en Kaaskerke) en Nieuwpoort (Nieuwpoort, Ramskapelle). Deze spoorwegberm, aangelegd in 1868, vormt de voormalige frontlinie van de Eerste Wereldoorlog en is om die reden beschermd als monument bij M.B. van 10.06.1999. Vanaf 1990 door de provincie West-Vlaanderen heraangelegd als fietspad, zogenaamd "De Frontzate". De Vlaamse Landmaatschappij bouwt vanaf 2000 deze groene recreatieas verder uit.
De spoorlijn speelde een strategische rol als Belgische verdedigingslinie tegen het Duitse leger. Door de onderwaterzetting van de IJzervlakte met de spoorwegdijk als waterkering in 1914, kon de opmars van de Duitsers gestopt worden. Het gebied tussen de IJzer en de spoorwegbedding werd herschapen in een zompig gebied, met een aantal daarboven uitstekende eilandjes, die door de Belgen en de Duitsers ingericht werden als voorposten in het niemandsland.
Terug naar de inhoud